Nora'nın Kitaplığı : The Moth in the Mirror (Kraliçe #1.5) - Özet & Kitap Yorumu

9 Mayıs 2021 Pazar

The Moth in the Mirror (Kraliçe #1.5) - Özet & Kitap Yorumu

Morpheus, Alyssa'nın aşkını elde etme konusundaki rakibi hakkında daha çok şey bilmek istiyor, bu yüzden Jeb'in Harikalar Diyarı'nda geçirdiği zamandan kalan hatıralarını araştırmaya başlıyor. Ama belki de, buldukları onu şaşırtabilir.
Herkese merhaba! Kraliçe serisinin kronolojik olarak ilk iki kitabı arasında geçen novellası (hikaye tarzı kısa kitabı) The Moth in the Mirror ile geldim bugün. Kitap çok kısa olduğu için ben de çok uzatmak istemiyorum. Bu özet ilk kitaptan spoiler içerir. Ona göre okumanızı tavsiye ederim. Bunu da dediğimize göre, biraz bu hikayenin içeriğinden bahsedeyim, böylece okumayacaksanız bile diğer kitaba başlamadan önce biraz bilgi sahibi olmuş olursunuz.

ÖZET
Biliyorsunuz ki kötü sevgilimiz Morpheus istediklerini elde edememekle başa çıkma konusunda pek de başarılı değil -özellikle söz konusu Alyssa ise. Her ne kadar ilk kitabın sonunda Alyssa bir seçim yapmış ve Morpheus da buna saygı gösterecekmiş gibi davransa da, eh, yapamıyor. Alyssa'yı istediği gibi insanlar dünyasında insan sevgilisiyle bırakmaya pek niyetli değil ve Alyssa için savaşmadan önce rakibini tanımanın ve Alyssa'nın bir insan parçasında ne bulduğunu anlamaya çalışmanın peşine düşüyor. Bunu rakibinin beynine girmekten daha iyi nasıl yapabilir ki? Böylece, Harikalar Diyarı'nın kayıp hatıraların toplandığı kısmına gidip orada çalışan böcekten Jeb'in yeraltında kaybettiği hatıralarını görmek istiyor. Ve macera başlıyor. 

Her ne kadar kitap temel olarak Morpheus'un gözünden yazılmış olsa da anıların içine girince Morpheus da Jeb'in beyniyle bütünleştiği için biz Jeb'in hatıralarını Jeb'in kendi gözünden görmüş oluyoruz. İlk kitapta Alyssa'nın gözünden okuuduğumuz için göremediğimiz sahneleri burada deneyimliyoruz. Alyssa Morpheus'un odasında uyandığında Jeb'in ayrı bir odada uyuduğunu söylemişti Morpheus. O esnada aslında neler olduğunu, daha sonrasında Jeb çukurdayken neler yaşadığını, sonra Morpheus tarafından yakalanıp bir kuş kafesine hapsedildiğinde neler olduğunu ve son olarak da Jeb'in kendini Alyssa'nın eve dönmesini dsağlayacağını düşünerek kanını akıtarak feda ediş anını görüyoruz. 


Tabii ki Morpheus da bu hikayeyi en az bizim kadar biliyor. Jeb'in cesaretli ve fedâkâr bir şövalye gibi oladuğunun ve Alyssa'ya karşı duyguları konusundaki dürüstlüğünün zaten farkında. Hesaba katmadığı şey ise, ilk kez deneyimlediği insan duyguları. Bunları ilk defa hissetmek, Morpheus'u biraz sarsıyor. Alyssa'nın Jeb'i neden bırakamadığını anlıyor. Çünkü Jeb onun sarsılmaz kayası, güvenli limanı. Ona diğer insanlar arasında normal, sakin bir gelecek vadediyor. Morpheus'un tam tersine. Bunu düşününce, Morpheus bir an için teslim olacakmış gibi hissediyor, Alyssa'nın Jeb ile istediği geleceğe sahip olmasına izin verecekmiş gibi. Ama sonra bunun kendisine ne kadar ters bir davranış olduğunu fark ediyor ve Jeb'in sefil insan duygularının ona neredeyse diz çöktürdüğünü fark edip sinirden iki katı deliye dönüyor. Alyssa'ya Harikalar Diyarı'nın (ve kendisinin) güzelliklerini ve bütün deliliklerini gösterip onu bu karanlık ve çılgın diyara dönüp burada yaşamaya ikna etmeyi kafasına koyuyor. 

YORUM
Jeb'in hatıraları, bize ilk kitabı okurken var olduğunu fark etmediğimiz boşlukları doldurma fırsatı verdi. Alyssa'yı ne kadar sevdiğini görmek, kalbimi daha çok kırmaktan başka bir işe yaramadı doğrusu. Ah, Jeb, Alyssa'yla birbirinizi ne kadar sevdiğinizi görüyorum, anlıyorum ama sen onun dengi değilsin, kaderin kötü bir cilvesi de olsa gerçek bu maalesef. Yine de Morpheus ikilinin aşkını kabl edecek gibi olduğunda bir huzur hissetmedim değil ama sonra sinirden köpürüp eskisinde fena hale gelince de bir annenin gururuyla 'işte benim kötü, deli çocuğum' demeden de duramadım. Eğer kitabı okumayı çok da istemiyorsanız, çok bir şey kaybetmezsiniz, okumayın. Ama siz de benim gibi bu dünyaya aşık olduysanız ve her zerresini sömürmek istiyorsanız, The Moth in the Mirror daha önce gözünden okuyamadığımız karakterleri daha iyi tanımak için iyi bir fırsat olabilir!

Kraliçe Serisi yorumlarım:
0.5 - Alice the Absent
Yazar: A.G. Howard       Sayfa Sayısı: 40      GoodReads Puanı: 3.97

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder