Nora'nın Kitaplığı : Beyaz Zambaklar Ülkesinde - Grigory Petrov || Alıntılar

6 Ocak 2015 Salı

Beyaz Zambaklar Ülkesinde - Grigory Petrov || Alıntılar



Kitap, Mustafa Kemal Atatürk zamanında Türkçeye ilk kez çevrildi. Atatürk, kitabı okuduğunda bu destansı başarıya tek kelimeyle hayran olmuştu. Derhal kitabın ülkedeki okulların, özellikle askeri okulların müfredatına dahil edilmesini emretti. Türk askerleri ülkelerindeki “yaşamı yenilemek” için mutlaka bu kitabı okumalıydılar. O vakitler, kitap o kadar çok ilgi gördü ki, Kuran-ı Kerim’den sonra en çok okunan kitap haline geldi.

Bu kitap tüm yoksulluğa, imkansızlıklara ve elverişsiz doğa koşullarına rağmen, bir avuç aydının önderliğinde; askerlerden din adamlarına, profesörlerden öğretmenlere, doktorlardan işadamlarına kadar, her meslekten insanın omuz omuza bir dayanışma sergileyerek, Finlandiya’yı, ülkelerini geri kalmışlıktan kurtarmak için nasıl büyük bir mücadele verdiklerini, tüm insanlığa örnek olacak biçimde gözler önüne sermektedir.


Eski bir söz vardır: "Yeni toplumlar yeni şarkılar üretirler." 
Zaman geçtikçe yeni nesiller geliyor. Yeni anlayışlar, yeni hedefler ve yeni istekler oluşuyor. Ve bu yeni nesilleri eski, köhnemiş kurallarla yönetemezsiniz.


"Kahramanlar" isimli kitabın yazarı olan Carlyle, halk yığınlarının birer çamur olduğunu ve meydana bir heykeltıraş, bir sanatkâr, büyük bir insan, kahraman çıkıncaya kadar öyle kalacaklarını söylüyor. Mesela; Napolyon, Büyük Petro, Sokrates, Hz. Muhammed gibi kahramanlar bu çamur ya da başçık yığınını eline alarak ona çeşitli şekiller verdiler. İnsanlardan, kitlelerden istedikleri şeyi oluşturdular.


Sonsuz mücadele, hem iç hem de dış bağlamdadır. Kültürün aydınlık ışığı ve kültürsüzlüğün karanlığı ile olan sonsuz mücadele.


İnsanlık hâlâ koca bir bebeği andırıyor. Aptal ve küçük çocuklar gibi, anlaşmazlıklarını kavgayla yani savaşlarla çözüyorlar.


Bir müddetliğine de olsa unutmak için içki içiyorlar. Sarhoş olduklarında da binbir zorlukla kazandıkları parayı düşüncesizce harcıyorlar. Vahşi hayvanlara özgü içgüdülerle yaşıyorlar. Vicdan, gerçek, ahlak ve Tanrı hakkında düşünceleri yok.

Öfke, hırs, yalan, aldatma, kıskançlık, utanmazlık, kalpsizlik, kendini beğenmişlik, sarhoşluk, aile içindeki kavgalar, çocuk dövmek, kadınlara kaba davranmak. Ve bütün bu olanların hepsi normalmiş gibi geliyor.


       Yazar: Grigory Petrov   Yayınevi: Ez-De   

Sayfa Sayısı: 200   Liste Fiyatı: 8 TL
   

2 yorum :

  1. Farkındalık için çok iyi bir kitapmış gibi geliyor :)
    O değilde listem uzadı galiba :\
    :)) :D

    YanıtlaSil