Nora'nın Kitaplığı : Uyumsuz (Uyumsuz #1) - Tanıtım & İnceleme

10 Mayıs 2014 Cumartesi

Uyumsuz (Uyumsuz #1) - Tanıtım & İnceleme


Beatrice Prior'ın Chicago'sunda toplum, her biri belli bir erdemi yaşatmaya adanmış beş topluluğa bölünmüş durumda. Dürüstlük, Fedakarlık, Cesurluk, Dostluk ve Bilgelik.

Her yıl, belli bir günde bütün on altı yaşındakiler, hayatlarının geri kalanında birlikte yaşayacakları grubu seçmek zorunda.

Beatrice, hem ailesiyle kalmak, hem de kendi benliğini bulmak istiyor ama ikisini birden seçemez.

Bu nedenle kendisi dahil, herkesi şaşırtan bir seçim yapıyor.

Genç yazar Veronica Roth heyecanlı seçimler, kalp kıran ihanetler, kan donduran sonuçlar ve beklenmedik aşklarla dolu karanlık bir geleceği anlatan gerilim serisinin ilk kitabıyla edebiyat sahnesine çıkıyor.


Bu kitap hakkındaki yorumları görünce beklentilerimi gerçekten çook yüksek tutmuştum. Ve ne zaman beklentilerim bu kadar tavan yapsa hayal kırıklığına uğruyorum. Ama bu kitap tam tersine tüm beklentilerimi karşıladı. Mükemmeldi. İşte böyle bir distopyanın özlemini çekiyordum çook uzun zamandır. Açıkçası bu kitabı Açlık Oyunları ile karşılaştırmayı uygun bulmuyorum -çünkü bence her kitap kendine özgüdür- fakat şunu söyleyebilirimki distopyasever Açlık Oyunları okurlarını hayal kırıklığına uğratmayacak bir kitap olduğunu düşünüyorum. Ayrıca kitapta tüm konular olması gerektiği fazlalıktaydı. Aksiyon, romantizm, aile bağları ve distopik öğelerin muhteşem bir karışımından oluşmuştu. Bazı kitapların aksine ayarı kaçırmamış yazar.

Kitap boyunca kendinin nereye ait olduğunu bulmaya çalışan bir kız var karşımızda. Aslında o hiçbir yere ait değil. Ve her yere ait. Ama kitapta Cesur yönü kesinlikle çok daha baskın. Tabii ki Uyumsuz'luğundan sonra.

Spoiler.
Kendimi öyle bir duruma düşürdüm ki rezilliğime yorum bile yapamayabilirsiniz. Kitabın başlarında uyuya mı kaldım, çok mu hızlı okudum, yanlışıkla bir yeri atladım mı bilmiyorum ama.. geliyor hazır mısınız? Kitabın 100-150. sayfasına kadar Dört'ü kadın sanıyordum. Ve kendi kendime internette gördüklerime dayanarak "Tobias asıl erkek karakter değil miydi, neden hâlâ gelmedi acaba" diyordum. Kitabın üçte birini böyle okuduğumu düşününce ağlayasım geliyor. Baştan okusam bu acı geçer mi :'(
Spoiler Sonu.

Her neyse. Bu konuyu hiç duymamış gibi yapalım. Onun dışında erkek karaktere bayıldım, kusursuz gibi gösterilmeyen erkek karakterleri samimi buluyorum açıkçası. Ayrıca birkaç kişinin aksine kız karaktere de kesinlikle bayıldım. Birkaç düşüncesini çok soğuk bulsam da cesareti, sertliği ve bir bilge kadar olmasa da düşünce şekli ve zekası beni etkiledi. Tüm karakterler harika bir şekilde yapılandırılmış kitapta bence.

İşin garip yanı da kitapta hiç ağlamadım sanırım. Hiçbir ölüm sahnesine. Ben her kitapta -saçma veya mantıklı- ağlayacak bir bölüm kesin bulan biri olarak buna çok şaşırdım. Belki de ana karakter de ağlamadığı ve soğuk yaklaşmaya çalıştığı içindir. Başka bir kitap olsa duyguları okura aktaramıyor derdim ama bu kitap tam tersine cesareti aktarıyor sanki. Böyle bağlı kalacağım kitapları okumayı özlemişim.

Bu kitabı okuyanların %85'i falan tavsiye ediyordu ve ben de bunları göz ardı ediyor değildim ama artık "okuyacağım bir ara" diyerek ertelemeye o kadar alışmışım ki filmi çıkıp güzel yorumlar almasa ve son kitabı da çıkmasa birkaç yıla anca okurdum herhalde. Sonuç olarak kitap gerçekten beklentilerimi tamamen karşıladı ve su gibi akıp gitti. 500 sayfanın hiçbir cümlesinde sıkılmadım, yeter bitsin demedim, gereksiz hiçbir ayrıntı ve diyalogla karşılaşmadım. Her şey olması gerektiği gibiydi ve türü sevenlere kesinlikle tavsiye ederim. Hoşçakalıın! :)



Puanım: 5  GoodReads Puanı: 4,36
Sayfa Sayısı: 516   Yazar: Veronica Roth   Yayınevi: Artemis


10 yorum :

  1. uyumsuzu almışsın bir an önce bende alırım inşallah :)

    YanıtlaSil
  2. ya ben sipariş ettim idefixten ama hala gelmedi ... -.- off

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yakında eline ulaşır Ezgi, iyi okumalar ;)

      Sil
  3. Biz seninle baya bi benziyoruz heralde tatlım pepe antipatisinden sonra bu iki oldu zira ben de 100 159 sayfa Dördü kadın sanıyordum .. ...

    YanıtlaSil
  4. Uyumsuz gibi, önerdiğin başka kitaplar var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumadıysan veya filmini izlemediysen Açlık Oyunları'nı tavsiye edebilirim ^^

      Sil
  5. offff ben başta kitabı olduğunu bilmiyodum filmi izledim çok pişmanım çook

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten kötü olmuş, ne yapalım artık serinin diğer kitaplarını filmleri çıkmadan önce okursun ^,^

      Sil