Nora'nın Kitaplığı : Eğer Yaşarsam (If I Stay #1) - Tanıtım & İnceleme

23 Şubat 2014 Pazar

Eğer Yaşarsam (If I Stay #1) - Tanıtım & İnceleme



Sıradan bir günde...

On yedi yaşındaki Mia, bir genç kızın isteyebileceği her şeye sahiptir: sevgi dolu bir aile, ona âşık bir erkek arkadaş, müzik ve olasılıklarla dolu parlak bir gelecek...

... Bir saniyede her şey değişir...

Bir sabah ailesiyle yolculuğa çıkan Mia'nın hayatı bir anda altüst olur. Kendini, kaza geçirdikleri arabanın enkazından yaralı bedeninin çıkarılışını izlerken bulan genç kız, parçaları yavaş yavaş birleştirince neler kaybettiğinin ve geride bıraktıklarının farkına varacaktır. Hayat ve ölüm, mutlu bir geçmiş ve bilinmezliklerle dolu bir gelecek arasındaki ince çizgide yürüyen Mia, bir günde hayatının en önemli seçimini yapmak zorunda kalacaktır.

Bu kitap hakkında ne diyeceğimi gerçekten bilemiyorum. Aklımda bu kitapla ilgili tonlarca sözcük var, ama söylemeye gelince hepsi buhar olup gidiyor. Okuduğumuz o klasik fantastik, aşk, macera vs.. kitaplardan sonra bu o kadar farklı geldi ki.. Sadece, adil değil. Gerçekten. Kesinlikle duygusal ve olacakları bilmeme rağmen tüm duygularımı sömüren bir kitap. Ve müzik.. Ah, işte buna bayılıyorum. Baştan sona (dramın yanında) müzik temalı bir kitaptı ve özellikle gerçek müzikten anlayanlar için bu kitap, ruhunuza işleyecek diyebilirim. Ne kadar zamandır dram okumuyorum bilmiyorum ama bu kitap resmen kalbimi titretti..

Aslına bakarsanız kitabın toplamında sadece bir tane olay oluyor. Onun dışında kız geçmişteki hayatından kesitler anlatıyor. Bu da kızın kaybettiklerinin acısını, kaybettiği kişileri tanıdıkça daha çok hissetmemize neden oluyor. Peki aşk? Bu kitaptan normal bir aşk beklemeyin. Kitap boyunca kızla oğlan şimdiki zamanda bir kez bile konuşmuyorlar mesela. Kız geçmişinde yaşananları anlatırken aralarındaki ilişkiye şahit oluyoruz.

Kitabı aldığımda doğaüstü olmadığını düşünerek almıştım, ve doğaüstü de sayılmaz ama sanırım araf gibi bir şey içeriyor diyebilirim. Kitabı toplasan 1 hafta zor eder zaten.

Spoiler
Daha fazla spoiler'sız dayanamayacağım sanırım. Kızın ailesi Adam'ın da dediği gibi kesinlikle çok cool. Yani oku, oku, oku ve kıskan. Bu kadar kafa bir aile olabilir mi? Sadece o da değil. Kitapta ölü olduklarını bilmenize rağmen anne-babasına o kadar ısınıyorsunuz ki.. Ve Teddy... Onun ölümünü okuduktan sonra gidip elimi yüzümü soğuk suyla yıkamam gerekti sakinleşebilmek için. Ortam uygun olmadığı için ağlayamadım :D Ama içinize atınca daha bir kötü oluyorsunuz. O bıcırık Teddy nasıl ölür ya.. Kız için olduğu kadar, çevresindekiler içinde bir travma. Kızın kalmasını istiyorlar ama onu neyin beklediğini de biliyorlar. Her şey o kadar gerçekçi ve o kadar zor ki.. 

Sp.
Kitabı okumamın üzerinden saatler, saatler geçti. Ve yorum yazmayı erteledikçe erteledim. Ama hala düşündükçe kitabı okuyor gibiyim. Kitap genel olarak şöyleydi, Mia ve ailesi kaza geçiriyor ve ailesindeki herkes ölüyor. fakat Mia yoğun bakımda. Ruhu ise -benim anladığım kadarıyla- Arafta. Ailesinin öldüğünü biliyor ve ailesi yokken yaşamak istediğinden emin değil. fakat karar vermek onun elinde. Tamamen ölüp belki bir ihtimal ailesinin yanına gidebilir. Ya da yaşamayı seçip, ailesini kaybetmenin acısıyla savaşırken sevdiği insanlarla yeni bir hayata başlayabilir. Seçim onun. 


Bu kitap -inanılmaz bir şekilde- bütün karakterleri birbirinden muhteşem olan çok nadir bir türden. favori karakterim Mia'nın babası, fakat hepsine kelimenin tam anlamıyla bayıldım. Müzik ise, resmen kitaptan akıyor ve bizim kulaklarımıza ulaşıyordu. Müzikten anlamasanız bile, bu kitabı okuduktan sonra hemen bir müzik aleti çalmak isteyeceğinizi düşünüyorum. Gerçekten. Muhteşemdi.

2. kitaptan ne bekliyorum bilmiyorum ama bundan daha az yürek burkucu olacağını sanmıyorum. Kitap resmen içimi kararttı ya, bunu kötü anlamda söylemiyorum ama hayatın gerçekliğini gözlerinizin önüne öyle bir koyuyor ki; kaldıramayacaksanız, okumayın derim. Kitabın başına, "Dikkat! Paranoyaklaştırabilir!" yazmalılardı. Gayle Forman, gerçekten realistik bir yazar. Ayrıca, yazarın gerçek hayatta şahit olduğu bir olaydan esinlendiğini biliyor muydunuz? 

Evet, bu konuya gelecek olursak, kitabın son sayfalarında kitapla alakalı milyon şey vardı. Playlist, kitabın içinde geçen müzikler, yazarla röportaj, (tabii ki) teşekkürler kısmı vs.. Ayrıca kitabın ilk iki sayfasındaki kırılmış cam efekti falan, harika olmuş bence. Kapağını ise, insan resmi olmasına rağmen çok beğendim. Ayrıca kitap filme çevriliyor ve yayın hakları ise Alacakaranlık'ı çeken Summit Entertainment'da. Adam hariç cast'ı beğendim ben. Oyunculara buraya tıklayarak bakabilirsiniz. Eh, bugünlük benden bu kadar, ruh halim çalkantılı, mazur görün :D Hoşçakalıın!

Satın almak için: Kitap Sihirbazı

Puanım: 4  GoodReads Puanı: 4
Sayfa Sayısı: 256   Yazar: Gayle Forman   Yayınevi: Pegasus



16 yorum :

  1. Neden 1 puan kırdın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak nedenini açıklayamam, kitabı çok beğendim fakat beni kendine aşık edemedi, öyle söyleyim :)

      Sil
  2. Kitap güzeldi ama internetten yorumlara baktığımda herkes ağlamıltı nerdeyse bende ağlamaya hazırlamıştım kendimi sonu okuyunca ağlamak için kendimi zorladımm :D Ki ağladımda .Kitap güzeldi ama geçmişteki anılar her ne kadar hoşuma gitsede çok fazla anlatılmıştı.Kitap sadece bir günü alnatıyordu bir de :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir gün değil de 2-3 gün diye biliyorum, çünkü hemi-şireler birkaç kez gece nöbetine falan kaldı :D Katılıyorum sana :)

      Sil
  3. Nora sana ulasabilecegim bi yer var mi? Fb adresi vb. Sebinke tanismayi cok istiyorumcunku harika birisin :)) bu arada ikinci kitapta sayfa kactasin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.facebook.com/nora.reader.5 bana bu adresten ulaşabilirsin :) 2. kitaba yeni başladım 32. sayfadayım :)

      Sil
  4. Arkadaslik istegimi onayla! :D

    YanıtlaSil
  5. ikinci kitap Türkçe mi acaba ben 2. nin Türkçesini bulamadım sen nerden aldın ben Türkçe ise alıcamda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2. kitabın adı Sen Gittiğinde, bütün kitap mağazalarında bulabilirsin :)

      Sil
  6. merhaba nora ben ilayda her iki kitabı heyecanla bitirdim çok merak ediyorum hayranlarıym bu 2. kitabın film olup olmayacağı hakkında bilgin varsa paylaşır mısın lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef konu hakkında henüz bir bilgim yok :/

      Sil
  7. Bu tarz kaliteli kitap bloglarından birine ilk defa denk geldim. Kitabın 2 cildini birlikte sipariş verdim okuyunca yorumumu bildiririm. windows mobile ile ilgili soruların olursa siteme beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, tabii ki yorumunuzu bildirmeniz çok hoş olur :)

      Sil
  8. babil kitaptan yanına cinayet defteri isimli kitap hediye olarak gelmiş sürekli siparişe hediye gönderiyor mu

    YanıtlaSil